top of page
אבחונים פסיכו-דידקטים - אילוסטרציה

אבחונים

אבחון פסיכולוגי ואבחון פסיכו-דידקטי

אבחון פסיכולוגי

 

האבחון הפסיכולוגי נועד לתת לנו תמונה מקיפה של הילד מתוך שלושה היבטים מרכזיים:

  • יכולות קוגנטיביות: רמת אינטיליגנטציה, תפקודי זיכרון, יכולות קשב וריכוז, יכולות מילוליות, יכולות ביצועיות ועוד.

  • מצב רגשי: באבחון עולים תכנים רגשיים שמעסיקים את הילד, ניתן לזהות קשיים וחוזקות רגשיים, דפוסי התמודדות וכו'.

  • יכולות גרפו מוטוריות: ניתן לזהות את המנגנונים שבבסיס הכתיבה והציור.

מה עושים באבחון?

לפני תחילת האבחון ההורים מתבקשים למלא שאלון להורים וכן גם להעביר לבי"ס שאלון למורה. הפגישה הראשונה היא היכרות עם ההורים, לאחר מכן כשתי פגישות אבחוניות עם הילד. האבחון מורכב מהרבה משימות קטנות, שכל אחת בודקת יכולת מעט שונה. חלקן מילוליות, חלקן בכתב, ישנם חלקים בהם נעזרים בקוביות וכו'. כל זאת נעשה במקביל לשיח מתמשך שלי עם הילד, בו אנחנו מעמיקים את ההיכרות ואני נחשפת לעולמו באופן בלתי אמצעי. לאחר מכן אני עורכת אינטגרציה בין השאלונים, תוצאות האבחון וכן הראיון עם הילד וההורים. כך אני מחברת דו"ח שנועד לתת תמונה מקיפה של הילד, בשלושת ההיבטים שצויינו (קוגנטיבי, רגשי, גרפו-מוטורי), ובסופו המלצות.

 

מה נותן האבחון?

האבחון עוזר לנו לזהות את נקודות החוזק של הילד לצד נקודות החולשה שלו. כך ניתן להמליץ על תהליכים טיפוליים שיש בהם צורך (כגון ריפוי בעיסוק/טיפול רגשי וכו'), בירורים רפואיים (בדיקת נוירולוג אם נראה כי הילד עם ADHD או בדיקת עיניים אם יש קושי במשימות חזותיות), המלצות בתחום דרכי הלמידה וההיבחנות, במידה ועולים קשיים במנגנוני הלמידה, כאשר תחום זה נבדק באופן מוגבל באבחון הפסיכולוגי, אך עם ההרחבה הדידקטית התמונה ברורה יותר.

 

אבחון פסיכו-דידקטי

 

האבחון הפסיכו-דידקטי מורכב בעצם משני אבחונים: אבחון פסיכולוגי, כפי שהוסבר קודם, ואבחון דידקטי.

החלק הדידקטי של האבחון נועד לתת לנו תמונה שלמה של המנגנונים העומדים בבסיס הלמידה: קשב, ריכוז, זיכרון חזותי מול שמיעתי, ערוץ חזותי (קלט ופלט), ערוץ שמיעתי (קלט ופלט), מנגנוני קריאה וכתיבה, יכולת שיום, יכולות שליפה וכדומה.

 

במידה ואנחנו רואים כי לילד יש קשיי למידה, האבחון הפסיכו-דידקטי יכול לתת לנו תמונה שלמה של מקור הקשיים: האם הם נובעים מלקויות למידה? האם נובעים מקושי רגשי? מכיוון שמצבים רגשיים יכולים להשפיע על הלמידה, רק מאבחן שמחזיק את שני החלקים, הרגשי והדידקטי, יכול לערוך אינטגרציה וליצור תמונה שלמה.

 

אבחון לקויות הלמידה מאפשר לתת מענה מתאים יותר לילד בלמידה. כך אוכל להמליץ על דרכי למידה אינדיבידואליות, בהתאם לחוזקות של הילד, ועל אסטרטגיות למידה שעוקפות את הקשיים איתם הילד מתמודד. כמו כן, ישנם התאמות במבחנים בביה"ס ובבגרויות לילדים עם לקויות למידה, שמאפשר לילד להפגין את הידע על אף הלקות.

bottom of page